juf Leonie juf Jantine

De drukke periode zit er op. De periode tussen de kerst- en voorjaarsvakantie heeft in het teken gestaan van de cito’s, het werkstuk en het project. Tussendoor hebben de ateliers ook nog plaats gevonden. De vakantie was dan ook meer dan verdiend.

Werkstukken

Er is een start gemaakt met de werkstukken. Iedereen heeft een onderwerp gekozen. De juf heeft informatieboeken uit de bibliotheek gehaald. Via Google Classroom zijn de voorbereidende opdrachten uitgezet. Op woensdagmorgen zijn de onderwerpen al flink uitgediept. De volgende stap is alle informatie verwerken in werkstuk zelf! De resultaten zullen waarschijnlijk een groot succes worden.

Het Grote Verjaardagsfeest

Op woensdag 7 februari vierden de hele school Het Grote Verjaardagsfeest. In elke klas werd de verjaardag van de leerkracht gevierd. Deze dag stond in het teken van sport en aan het einde van de ochtend werd net project “De Olympische Spelen” geopend.
Onze klas werd een Escape Room in het teken van de Winterspelen. De klas werd hermetisch afgesloten en door middel van samenwerken, zoekopdrachten op het internet en puzzelen, kon de klas bevrijd worden. Binnen 30 minuten moest dit gerealiseerd worden.
Het is de klas gelukt om binnen de 17 minuten puzzel op te lossen!

Project Olympische Spelen

De laatste 2 weken voor de vakantie stonden in het teken van de Olympische Spelen. Onze klas ging aan de slag met het land “Finland” en de sport “Schansspringen”. Daarnaast hebben wij ook lessen gedaan over de Olympische Spelen zelf. Deze lessen hadden dan te maken met geschiedenis, aardrijkskunde, begrijpend lezen, beeldende vorming en taal.
Voor het project zijn de kinderen in groepen aan de slag gegaan. Twee groepjes hebben zich gebogen over “De Schans”, twee groepjes zijn aan de slag gegaan met “Finland” en de laatste twee groepjes hebben zich gestort op de sporten van de Olympische Spelen. Dagelijks werd er gewerkt om de presentatie van de onderdelen te maken voor de projectavond.

Eigenaarschap

De vakantie zit er weer op. Voor de vakantie is een drukke en chaotische periode geweest. Daarom gaan wij weer een frisse start maken. We gaan weer verder met het eigenaarschap en de individuele doelen. Tijdens de gesprekken van februari zijn er persoonlijke doelen gesteld en wij zullen verder de leerkuil in moeten om dit doel ook werkelijke te bereiken.
Om bewust met onze doelen verder te gaan, is er in de vakantie een mooie leerkuil op ons raam geschilderd. De persoonlijke doelen hebben inmiddels een plekje gekregen in deze leerkuil. Sommige kinderen kruipen inmiddels de leerkuil uit, maar er zijn ook kinderen die met hun doel aan het begin van deze leerkuil staan.
Dit natuurlijk geen probleem, want elk kind leert op zijn eigen manier en zijn eigen tempo.

Voor rekenen zijn wij ook bezig met het inzichtelijk maken van de doelen. Hierdoor hangen de doelen op het prikbord. De kinderen kunnen aan de hand van hun knijpers aangeven hoe zij naar het doel (de som) kijken en wat dan speerpunten worden van het blok. Als de som makkelijker gemaakt wordt, kan een leerling beslissen om de knijper te verplaatsen.

Gymlessen

Elke week gaan wij bij meester Edward gymmen op vrijdag. Naast het bewegen tijdens de lessen, besteed meester Edward aandacht aan samenwerken en kinderen uitdagen, waarbij respect prioriteit heeft. De afgelopen weken hebben wij daarom al een zware bootcamp gedaan, geprobeerd de klas op volgorde van verjaardagen te krijgen, zonder dat er kinderen van de bank vallen en hebben wij gewerkt met een vakkensysteem met verschillende opdrachten. Dit jaar zal er nog veel meer aan bod komen.

In een van de eerste weken stond tijdens de gymles verantwoordelijkheid centraal. De kinderen kregen een les bootcamp van meester Gert-Jan. Alle kinderen waren verantwoordelijk voor het verloop van de les. Samen moesten zij er dus voor zorgen dat de opdrachten foutloos doorlopen werden.
De kinderen hebben dit goed opgepakt. Aan het einde van de les veel enthousiaste gezichten en meester Gert-Jan kreeg zelfs een high five! Hieronder een korte impressie van de les.

Fotoalbums:

December 2017: Sinterklaas